Termin i dag!! :o)

I går ettermiddag dro Roald og jeg til Lyngås i Drammen, er Rallycross der i helga.. Siden jeg ikke har merket no særlig ubehag, så regnet vi med at den lille ville vente på seg.. 

Jeg våkna rundt 07.30 i dag når Roald stod opp, men jeg gadd jo ikke å stå opp da!! Snudde meg rundt og prøvde å sove videre.. Kjente at jeg var litt kvalm.. Klokka 08.10 merka jeg at det skjedde noe "der nede".. Føltes ut som om jeg tissa på meg, noe så ubehagelig!! Kjente at det ble varmt og bløtt på låret, og det ga seg jo ikke, samme hvor mye jeg knep igjen!!

Da var det bare å rope: ROALD!!!! Han kom løpende inn i bussen, og ga meg håndklærne jeg spurte etter.. Heldigvis hadde jeg pakket med 3 håndklær, tilfelle..

Det bør vel legges til at vi sover øverst i den ene køya, og under meg lå fortsatt K-T og sov.. Dvs inntil jeg ropte etter Roald.. Hehe! Så jeg måtte komme meg ned fra køya (som ikke har noen stige, så jeg sliter litt, kan man si).. Etter at min kjære hadde fått henta en stol jeg kunne klarte ned på, så var det å ringe til 113 og spørre de hva jeg skulle gjøre nå.. Fikk beskjed om å ikke bevege meg no særlig, siden det var litt uenighet om hodet var festet eller ikke, mens jeg venta på telefon fra Ahus..
Jordmora som ringte sa at siden jordmora jeg har gått til mente at hodet var festet, så kunne jeg få lov til å bevege meg rundt!! Storfornøyd som jeg ble av det svaret, småløp jeg bort på do, holdt på å tisse på meg (det er veldig vanskelig å holde seg når det renner vann ut av en!!).. Hehe!

Fikk time til kontroll kl 12.00, siden jeg ikke hadde antydning til rier ennå.. Da var det bare å vente!!

På sykehuset ble jeg koblet til en maskin som leste av pulsen til Kula og hvor sterke kynnere jeg hadde, og der lå jeg i 30 minutter, så var det blodtrykk, urinprøve og til slutt ultralyd for å se at Kula hadde det bra.. Alt var som det skulle, og Kula har blitt STOR!! :o) Kunne bare se små deler av h*n om gangen på skjermen.. Legen sa at de regnet med at h*n veier ca 3,7 kg (+ - 500 gram), så det lover godt!! :o)

Nå er vi hjemme og håper at riene skal starte.. Hvis ikke det skjer noe i dag/natt, så skal vi på ny kontroll i morra.. Så nå er det bare å vente og håpe!! :o) Merker at det blir mer og mer ubehag i "nedre mageregion", så jeg har et håp om at den lille babyen vår kommer i løpet av dagen/natten!! :o)

Innen 3 dager har vi deg i armene våre, lille venn!! <3 Gleder oss til å hilse på deg!! :o)
Kategori:Gravid    Dato:01.aug.2009   Kl:17:07    Ingen kommentarer

Uke 40! :o)

Fra 40 uker og 0 dager til 40 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 3600 g
CRL: 36 cm
Full lengde: 51 cm

OM BARNET


Fosteret er i begynnelsen av denne uken 38 uker gammelt, og vi er nå ved den gjennomsnittlige fødselsterminen. Fosteret er ferdig utviklet og modent, men det kan velge å bli der inne noen dager eller uker fremdeles. Navlestrengen kan være over en meter lang nå. Fosterets store lever gir magen den velkjente, runde formen. Huden er blekere og mindre rynkete nå.

I hodeskallen finnes det steder hvor beinplatene ikke har vokst helt sammen. Disse kalles fontaneller, og gjør at hodets omkrets kan krympes noe under fødselen uten at det skader hjernen. Hodet får sin avrundede fasong tilbake kort tid etter fødselen, og fontanellene vil lukkes etter hvert.

Tårekanalene er ikke ferdig utviklet, så barnet vil ikke ha tårer når det gråter de første ukene. Brystkassen er mer tydelig, og lungene lager fortsatt surfaktant for å forberede seg på å puste luft uten at lungesekkene kollapser og kleber seg sammen.


TIL MOR


Startskuddet, et stort mysterium!

Helt utrolig! Den lange reisen er snart tilbakelagt, og du er så nær reisemålet som du kan komme. Likevel er det slik at du ennå ikke vet hvilken dato eller tid på døgnet du vil nå reisens mål. For noen kan disse siste dagene bli en tålmodighetsprøve. Vær igjen klar over, og innstill deg på, at det går hele 42 uker før noen i det hele tatt snakker om "overtid". Gled deg heller over at dere snart skal møtes. Du skal få se med dine egne øyne, lukte og føle det lille barnet som du kjenner så godt, men som det likevel har vært så vanskelig å forestille seg der inne i din egen kropp.

Hvem er hun eller han, hvordan ser hun eller han ut? Vil hun trives, vil hun like denne nye verden utenfor den trygge livmoren? Hvordan vil vi tre klare dette? Fødselen. Tiden etterpå med våkenetter uten søvn....

All denne spenningen som de siste ukene representerer kan gjøre deg både trett og irritabel. Noen føler det som en belastning at alle rundt deg kommer med kommentarer. Hvilken rett har de til mitt svangerskap! Og hvilken interesse tror de at deres svangerskap og fødsel har for meg! Klarer du å ta det som en slags omsorg kan det være til hjelp. Ta de gode historiene med deg, og la de dårlige fare. Husk at dette er deg. Din kropp. Dine rier. Den er unik! Og du vil prege din fødsel med nettopp deg selv.

Hva som setter fødselen i gang, vet ennå ingen. Det er fortsatt en av livets store, uløste mysterier. Tenk at du står foran ditt eget mysterium. En gåte som bare du og barnet ditt kan løse! Hvilket utgangspunkt for en fødsel!


TIL FAR: Fødsel


Det finnes ingenting i livet som rommer mer følelser enn en fødsel, og ingenting som kan forbindes med større lykke. I løpet av noen timer er man gjennom hele spekteret: engstelse, frykt, forventning, usikkerhet, maktesløshet, smerte, takknemlighet, glede og lettelse, varme, omsorg og overveldende lykke. Men før du er der, kan du i det ene øyeblikket oppleve at din partner kan være rasende oppgitt og la sine egne smerter gå ut over deg. I det neste klamrer hun seg til deg i lykke over at du er til stede.

Emosjonelt er det nesten umulig å forberede seg til en fødsel ? også fordi man i de aller fleste tilfeller ikke vet hvordan den forløper. Noen fedre opplever at barnet er ute nesten før man har rukket å komme tilbake til fødestuen etter å ha parkert bilen, men de hører til unntakene. Det er like greit å forberede seg til en fødsel som utvikler seg gradvis og tar flere timer.

Du skal ikke bare være fysisk til stede under fødselen, hente drikke, massere, stryke og holde rundt henne og hjelpe henne på alle mulige måter. Du skal også være der psykisk i den forstand at du er en kontinuerlig støtte mens det står på; en som oppmuntrer, trøster, beroliger og insipirerer.

Likevel ? det kan også bli for mye av det gode. Min kone ba meg holde kjeft da jeg stadig vekk fortalte henne hvor flink hun var da riene stod på som verst.

Mange menn opplever en form for utilstrekkelighet når de ser på at partneren til tider har det svært vondt. Men de fleste kvinner vil oppleve mannens tilstedeværelse som langt viktigere for selve fødselsforløpet enn det mannen selv er i stand til å oppleve.

mage uke 40

Kategori:Gravid    Dato:30.jul.2009   Kl:23:56    Én kommentar

39 uker

Fra 39 uker og 0 dager til 39 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 3400 g
CRL: 35 cm
Full lengde: 49 cm

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av uken 37 uker gammelt. Det er omtrent like langt rundt hodet som det er rundt magen nå. Livmoren tar opp stadig større plass i kroppen din og andre organer må fremdeles vike. Magesekken og blæren kan føles små fordi livmoren presser mot dem.

Lanugohåret er nesten helt borte, men det kan finnes rester på armer og skuldre ved fødselen. De faller snart av. Fosteret beveger seg så mye det kan, og det kan se rart ut når magen din hopper opp og ned når fosteret hikker.

Hos guttene er som regel testiklene på plass i pungen, men er de ikke det, er det ikke noe stort problem. Det vil rette seg av seg selv innen kort tid.

Hormonnivået til mor har innvirkning på fosteret også, og både nyfødte gutter og jenter kan ha hovne bryster og kjønnsorganer. Noen ganger kommer det også såkalt heksemelk ut av brystene.


TIL MOR

Gave fra morkaken.

Dette flotte organet, morkaken, sørger ikke bare for næring til barnet ditt. Den gir henne også en liten avskjedspresang i form av livsviktige antistoffer nå de siste månedene.

Antistoffer er stoffer som bekjemper sykdommer. De sykdommene du selv har hatt, som for eksempel vannkopper, meslinger og influensa, er du immun mot fordi du har produsert antistoffer mot dem. Antistoffene som du har produsert går over fra ditt blod til morkaken, og overføres på den måten til barnet ditt.

Noen av stoffene kan også komme direkte over i fostervannet, og drikkes av barnet. Alt er til beste for barnet. Denne beskyttelsen er god, men ikke perfekt, og den vil vare i omtrent 6 mnd. Morkaken har også et ord med i laget når tiden for fødsel fastsettes. Som du ser, henger alt fint sammen.

Jeg håper du stoler på kroppen din! Husk at den ikke vil svikte deg. Forskning viser at det beste og minst risikofylte for deg er å komme i fødsel på naturlig vis. La derfor kroppen din bruke den tiden den trenger. Du har ventet i 9 måneder. Pøv å belage deg på at det kan gå enda en uke, eller tre.

Hvordan vil du samle krefter til den store dagen? Det kan være fornuftig å gjøre bevisste valg. Det er mange som har erfart at de timene de sløvet foran en dårlig nattkino, heller burde vært brukt til å sove. Høres det kjedelig ut? Riene starter ofte på natten. Hvilken natt vet ingen. Har du sovet dårlig en natt, kan det være lurt å ta en liten hvil i løpet av neste dag. Du har ingen garanti for hvordan neste natt vil bli. Akkurat slik, "uten kontroll", blir livet med et lite barn - i mange år fremover.


TIL FAR: Barnesikring

Du tror kanskje at alle former for barnesikring er noe du ikke trenger å tenke på før etter at barnet er født, men det er ikke tilfelle. Allerede hjem fra barselavdelingen skal barnet sikres i bil, og i hjemmet finnes en rekke ulykkesfeller som barnet kommer til å utforske før du vet ordet av det. Stikkontakter, bordkanter, komfyr og trapper er vanlige sikkerhetsfeller som i verste fall kan komme til å skade barnet ditt. Det finnes ingen unnskyldning for å ikke hindre at det skjer.

Først og fremst bør du tenke på bilen. Det viktigste er et solid, sikkert og godt barnesete, og det er ikke likegyldig hvilket sete du kjøper. Faktum er at det heller ikke er likegyldig hvilken vei barnet sitter. Et barn bør sitte bakovervendt i bilen helt til han eller hun er fire år. Forskning viser at muligheten for at barnet skal komme uskadd fra en trafikkulykke i bil er langt større dersom barnet sitter bakovervendt og setet er solid og godt sikret. Det koster kanskje noen kroner mer, men en billigere livsforsikring vil du aldri få for barnet ditt.

De fleste vet at det er i hjemmet de fleste ulykkene skjer. Barn er ikke noe unntak. Da kan det være like greit å sikre ulykkespunktene først som sist. Spisse bordkanter, varme plater og ovner, stikkontakter, elektriske apparater, hyller som kan velte, vinduer som enkelt kan åpnes, og trapper som man kan falle ned, er alle potensielle ulykkessteder. Det er bare å ta dem for seg en etter en og sørge for at det meste er sikret og klart før barnet er på plass i hjemmet.

mage uke 39

Kategori:Gravid    Dato:23.jul.2009   Kl:22:50    Ingen kommentarer

Uke 38

Fra 38 uker og 0 dager til 38 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 3200 g
CRL: 34 cm
Full lengde: 48 cm


OM BARNET

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 36 uker gammelt. Håndgrepet blir fastere, og fosteret reagerer tydeligere på lys og lyd. Kroppen er rund og lubben. I tarmen finnes det nå en betydelig mengde mekonium, også kalt barnebek, som vil utgjøre barnets første avføring og fylle den første bleien kort tid etter fødselen.

Hodet ligger som regel ned og er gjerne festet i bekkenet. Det er så trangt i livmoren nå at armer og bein er trukket nært opp til kroppen.

Skjelettet blir stadig hardere, men ikke alle beina i kroppen vil være solide ved fødselen. I hodeskallen er det små åpninger for at hodet skal kunne tilpasse seg fødselskanalen. Hodet kan kanskje se litt merkelig ut like etter fødselen, men vil få tilbake sin vanlige, avrundede form etter kort tid.


TIL MOR

La ikke termindatoen trollbinde deg!

Du har sikkert hørt uttrykket: "Pluss minus 14 dager." Det brukes ofte når det snakkes om når man kan forvente at fødselen starter. Pluss minus 14 dager i forhold til termindato vil si at det meste kan skje mellom uke 38-42. Det kan med andre ord være en hel måned igjen å vente!

Hvis du kan klare det, sparer du mye verdifull energi på å ikke la termindatoen være den som skal fortelle deg når din fødsel vil starte. Du har antageligvis oppdaget at det er lite du har kontroll over i svangerskapet. Akkurat slik er det nå også. Det er ingen sammenheng mellom hvor mye du venter og hvor nær termindato du føder.


TIL FAR: Praktisk fødselsforberedelse

Svært mange sykehus tilbyr en omvisning på fødeavdelingen i forkant av fødselen. Bruk den anledningen til å bli kjent, både med personalet, omgivelsene, rutinene og ikke minst til å få informasjon om hva som venter både deg og partneren din under en fødsel. Da vil du også få vite mer om hvordan sykehuset legger forholdene til rette for partneren din og deg etter fødselen. Enkelte sykehus kan tilby familierom eller pasienthotell, mens andre kun har rom forbeholdt mor.

Så langt ut i svangerskapet kan fødselen egentlig skje når som helst, og den drar ofte i gang når man minst forventer det. Derfor bør du unngå lange reiser og alkohol, og bør i det hele tatt være tilgjengelig og i stand til å komme hjem og kjøre til fødeavdelingen på kort varsel.

Sannsynligvis har partneren din allerede pakket sin bag eller lille koffert for lenge siden. Det kan være lurt at du gjør det samme og gjør klart både tøyskift og toalettartikler dersom fødselen skulle dra ut i tid.

Du bør ha telefonnummeret til sykehuset klart, og vite hvor lang tid det tar til sykehuset og hvor du skal parkere. Videre bør du ha en oversikt over hva som møter deg.

Et lite tips: Har du tenkt å forevige fødselen og den nyfødte ved å ta bilder eller filme, så sørg for at filmen ligger klar og at batteriet er oppladet. Det er ikke sikkert du rekker det på sykehuset.

mage uke 38 2

Kategori:Gravid    Dato:16.jul.2009   Kl:22:35    Ingen kommentarer

Uke 37

Fra 37 uker og 0 dager til 37 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2990 g
CRL: 33 cm
Full lengde: 46 cm

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 35 uker gammelt. Nå gjøres bare finpussen mens fosteret fortsetter å legge på seg, og fosteret er snart klart til å bli født. Barnet vil ikke regnes som prematurt (for tidlig) om det fødes etter inngangen av denne uken. De siste ukene vokser fosteret saktere, men gutter vokser vanligvis fortere enn jenter.

Laget av vernix er i ferd med å forsvinne, men noe vil sannsynligvis være til stede og kan faktisk hjelpe under fødselen. Det oljete kremlaget kan gjøre det enklere for fosteret å passere gjennom fødselskanalen.


TIL MOR

Bruk mulighetene!

Endelig fri til å bruke dagene som du selv ønsker. Det trenger du. Noen er imidlertid litt redde for at dagene skal bli lange og ventetiden dermed enda lengre. Selvfølgelig kan det skje. De aller fleste opplever derimot disse ukene som svært verdifulle, og nødvendige. Roen senker seg, kroppen får den variasjonen og hvilen den trenger. Hodet kan fylles med helt andre ting enn jobb. Kvinner forteller om hvordan de nesten ikke klarer å tenke på annet enn det som et helt nødvendig ledd i forberedelsen. Ukene er dine - så gjør det du vil! Mange er slitne og trenger rett og slett hvile.

Føler du deg uvel, kvalm og svimmel ved å ligger flatt på ryggen er dette normalt. Den tunge livmoren trykker på en stor blodåre og gjør at blodet strømmer langsommere tilbake til hjertet ditt.

På denne tiden motiveres de fleste kvinner til å avslutte svangerskapet. Noen fordi de får en del plager,andre fordi både de og kroppene deres lengter etter å bli som før. Er ikke det viselig det hele? De som for noen måneder siden trivdes så godt med "mageputen" og hadde ønske om å fortsette i evig tid, føler nå plutselig et behov for å avslutte. Og de som ikke ville eller våget å tenke helt frem til fødselen, endrer ofte innstilling på denne tiden.

Ta deg god tid til en prat med barnet ditt mens h*n er våken. Det går godt an å fortelle barnet om hvilke tanker du har for fødselen. Dere er et viktig team, sammen er dere nærmest uslåelige!


TIL FAR: Forberedelse til fødselen

Du bør forberede deg til fødselen både mentalt og fysisk. Mentalt i den forstand at du vet hva du går til, hva som skal skje, og hva din rolle vil være. Fysisk ved at du legger forholdene til rette for at ting kan skje raskt, og at du dermed både er tilgjengelig og i stand til å kunne bistå på best mulig måte.

Det er ikke lett å forberede seg mentalt til en fødsel. Det aller viktigste er at du er godt informert på forhånd, og at du har kunnskaper om de ulike stadiene i fødselen. Dersom du ikke har det, vil du kunne føle deg ganske så hjelpeløs. Med andre ord bør du vite hva det innebærer at vannet går, at riene er i gang, hvilke hjelpemidler som finnes, hvilke rier som gjør hva, og hvordan du skal hjelpe.

For svært mange kvinner representerer mannens tilstedeværelse under fødselen først og fremst en trygghet. Det er det du bør være. Da hjelper det lite om du ser ut som et spørsmålstegn underveis.

Det som er vanskelig er å vite på forhånd hvordan du selv vil reagere på å oppleve at kjæresten din har det vondt. Det er lett å fortvile og føle seg maktesløs dersom timene går, men for den som skal utholde smertene, vil det bety enormt mye at du klarer å holde motet og motivasjonen oppe.

Noen menn reagerer på å se blod, og er du en av dem, bør du opplyse om dette på forhånd. Jordmødre og fødselshjelpere har sett det meste, og det er bedre at de blir orientert på forhånd enn plutselig å måtte ta hånd om deg også under fødselen.

mage uke 37 8

Kategori:Gravid    Dato:09.jul.2009   Kl:22:21    Én kommentar

36 uker!! :o)

Fra 36 uker og 0 dager til 36 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2790 g
CRL: 32 cm
Full lengde: 44 cm

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 34 uker gammelt. Morkaken som lenge var tyngre enn fosteret, veier nå en sjettedel av fosterets vekt.

Fordøyelses- og tarmsystemet er fremdeles relativt umodent, og vil ikke være helt modent før barnet er tre til fire år gammelt. Nå utgjør fettlaget omtrent 15 prosent av fosterets vekt, og vil gjøre det lettere å regulere kroppstemperaturen etter fødselen. Huden ser lyserosa ut til tross for fettlaget. Årsaken er at blodårene ligger så nær hudoverflaten. Hudfolder rundt blant annet knær, håndledd og nakke utvikles.


TIL MOR

Nedtelling!

Den fantastiske reisen avslutter snart sin første etappe. Hvordan er det med dere? Oppleves det fortsatt som å seile under fjerne himmelstrøk, eller har dere blitt mer fortrolige med farvannet dere ferdes i? Kysten må nødvendigvis oppleves forskjellig siden dere er to (tre) mennesker, av motsatt kjønn og med forskjellig utgangspunkt.

Men hvorfor ikke sette av tid til å bli beriket med hverandres opplevelse? Det er ennå tid til det. Ved å sette ord på tanker og følelser får man samtidig bearbeidet dem. Det kan representere en trygghet for dere å vite at begge er opptatt av noen av de samme tingene. Samtidig kan det å få ta del i partnerens verden gi nye perspektiver på ens egen tilværelse. Et unikt utgangspunkt for å finne ut hvor dere står, og hvordan dere skal gå videre i denne viktige forberedelsesprosessen. Er det vanskelig å snakke om tingene, går det jo også an å skrive til hverandre, enten i brevform eller ved å legge igjen tankene på PC?en.

Kjenner du anfall av fordøyelsesbesvær og verking under ribbeinsbuen har du forklaringen her: Dette er tiden da livmoren er på sitt høyeste punkt, ofte helt oppunder brystspissen. Barnets og livmorens vekst presser brystkassen oppover og de nederste ribbeina trykkes utover. Trøst deg med at barnets hode når som helst kan gå ned i bekkenet ditt, og dette vil gi deg bedre pusteplass. Dessverre er det ofte slik at dette i stedet gir økt press på urinblæren, og du kan føle trang til å late vannet ofte, - plagsomt ofte, synes noen. Det kan vel være godt å tenke på at du snart vil få hele "mageregionen" for deg selv! Tror du meg hvis jeg sier at du vil savne sparkene?


TIL FAR: Rastløsheten

Muligheten for at din sønn eller datter fødes på termindatoen, er like liten som å kunne forutse når fødselen vil starte. Barnet kommer når det kommer, og skulle det gå for lang tid over termindato, vil fødselen bli satt i gang.

Ventetiden kan bli lang nok. Mot slutten av svangerskapet er det flere enn meg som har opplevd rastløshet, men det er ingen grunn til å være utålmodig. Svært mange småbarnsforeldre angrer i ettertid på at de ikke brukte ventetiden mer fornuftig og da spesielt de siste ukene før termin.

Fødselen i seg selv er en stor fysisk påkjenning for partneren din. Men også psykisk kan tiden under og like etter en fødsel være slitsom. Vel hjemme fra fødeavdelingen blir livet aldri det samme. De siste ukene før fødselen er den siste tiden dere har på svært lenge til både å slappe av, sove ut og forberede dere i ro og mak på det som skal komme.

Gjør helt andre ting enn å bare forberede fødselen. Gå på kino eller ta en tur ut, oppsøk venner og familie. Vær sammen, gled dere og nyt livet. Det er stort sett den eneste måten å kvitte seg med rastløsheten på.

Forutsetningen er at dere nå er ferdige med de praktiske tingene og slipper å bruke de siste dagene til heseblesende å ordne alt det som skal eller burde være i orden. Det finnes nok av fedre som bruker de siste ukene til å male, snekre, gjøre innkjøp, installere, rydde og vaske, samt å få unnagjort ting på jobben i forkant av fødsel og permisjon. Resultatet er at man stresser og er mer sliten enn noen gang tidligere når barnet endelig fødes.

mage uke 36

Var på kontroll hos jordmor i går, og fikk vite at hodet har festa seg, så da er det bare å vente!! :o)

Kategori:Gravid    Dato:02.jul.2009   Kl:15:36    Ingen kommentarer

35 uker

Fra 35 uker og 0 dager til 35 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2580 g
CRL: 31 cm
Full lengde: 42,5 cm

OM BARNET

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 33 uker gammelt. Om du kunne plassere fingeren din i fosterets håndflate, ville den lille hånden lukket seg. Tåneglene når tåspissene.

Navlestrengen er rundt en halv meter lang og mellom en og to centimeter i diameter. Trykket i den og konsistensen gjør at det sjelden blir knute på den, og skjer dette, løsner den som regel av seg selv. Fosteret bruker gjerne navlestrengen som leke og klemmer på den, men det klarer ikke å klemme så hardt at det skades.

Det er i de siste ukene av svangerskapet fosteret legger mest på seg, gjerne over 200 gram i uken!


TIL MOR

Et lyttende familiemedlem. Det lille barnet er allerede sterkt tilstede med sine velutviklede sanser. Gjennom hørselen oppdages den nye verden som hun snart skal møte. Dette er kunnskap som mennesker i alle kulturer tar på alvor.

Men hvordan er det i vårt eget samfunn? Det er rørende å lese om kvinner som presser sine venner og familie til å ta frem det beste i seg, nettopp for at det nye barnet skal lære seg gode og anstendige handlinger. Sørger du for at dere fylles med gode opplevelser? Beskytter du deg selv og barnet ditt godt nok? Det behøver ikke være vanskeligere enn å være kritisk til hva som gjør deg godt? Kanskje er dette tiden for eventyrlesing, gode filmer, sang og musikk. Barnet ditt trenger å føle seg elsket og velkommen! Selvfølgelig vet du best hvordan du skal få det til.

Disse siste ukene er viktige for deg. Dette er tiden da du skal fylles opp, lade batteriene og ikke bruke opp det du skulle ha av oppsparte krefter. Det er enda to uker igjen til svangerskapspermisjonen starter. Hvilepausene burde bli mange. Og du burde oppvartes som en prinsesse. Fortell partneren din at alt det han kan skjemme deg bort med, tilkommer barnet hans direkte!


TIL FAR: Fødselshistoriene

Det finnes like mange fødselshistorier som fødsler. Den du skal være med på, vil skille seg fra alle andre.

Dersom du tror du kan lese deg til et fødselsforløp, må du tro om igjen. Naturen går sin egen gang. Av og til kan du lese om kvinner som føder i bilen på vei til sykehuset, eller om kvinner som knapt rekker å skrive seg inn på fødestuen før barnet er ute. Og så får du sikkert høre redselshistoriene om fødsler som tar to døgn, og om et mottakerapparat som ikke fungerte.

Det kan være greit å belage seg på at en fødsel kan ta tid. Jeg har vært med på fire fødsler. Ingen av dem har vært like, og et par av dem har vart svært lenge. Min nest eldste datter ble født seksten timer etter at riene ble kunstig igangsatt, og halvannet døgn etter at vannet gikk. Selve fødselen vekslet mellom motløshet, skuffelse, håp og forventning, og var en påkjenning for oss begge. Først og fremst henne som opplevde smerten, men også for meg som ? vekselvis stående og sittende ? opplevde at hun hadde det vondt uten å kunne gjøre noe annet enn å massere henne og hjelpe så godt jeg kunne.

I ettertid sier hun at hun ikke hadde klart det uten meg til stede. Det hadde hun selvfølgelig gjort, men der og da tror jeg hun opplevde tilstedeværelsen som svært viktig.

Selv om du ikke vet hvordan fødselen vil forløpe, er det viktig å være forberedt i forhold til hva som venter dere og hva oppgaven din består i. Det er viktig for deg å vite hva som fysisk skjer under en fødsel, hvilke muligheter som finnes for smertelindring, og å bli kjent med både omgivelser og eventuelle apparater i forkant.

mage uke 35 2

Kategori:Gravid    Dato:25.jun.2009   Kl:12:33    Ingen kommentarer

Hvem vil barnet ligne på??

Jeg er litt nysgjerrig på hvem barnet vårt vil ligne på, og fant en nettside hvor man kan laste opp bilde av foreldrene og dermed få et bilde av åssen barnet kanskje vil se ut.. Dette måtte jo prøves ut og her er resultatet:

babywb200905290445414q7bsnkffd3v0k3qu7r14folk7sofibabywb200905290447314q7bsnkffd3v0k3qu7r14folk7sand
                      
Her er et forslag for jente                                                         og et for gutt

Ifølge disse bildene vil vi få et barn med rødlig hår, og hvis det blir tilfelle, så kan man vel trygt si at det ikke har arvet det etter pappa'n sin.. Hehe!

Kategori:Gravid    Dato:24.jun.2009   Kl:18:47    Ingen kommentarer

Jeg elsker sol og sommer!! :o)

Men jeg må legge til at kroppen min ikke setter like stor pris på varmen nå som ellers.. Skulle reise meg opp fra sofaen i går kveld etter å ha blitt sittende en stund, og føttene mine var helt numne, føltes nesten ut som om de var runde under.. Merker nå at mengde vann i kroppen reguleres mye av temperatur!! Dere kan jo se selv åssen "marsipanklumpene" ser ut:


ftter uke 34
5 10
(legg merke til sokkestrikken, det er snakk om løse sokker altså!!)

Mannen min begynte å le når jeg viste han føttene mine! Men jeg er såpass heldig at han syntes litt synd på meg, så jeg fikk en god fotmassasje av han!! :o) Snille mannen min!! :o)

Jeg er veldig spent på hvordan det vil bli videre, er tross alt ca 5 uker igjen til termin.. Frykter litt for tømmerstokker, ja.. Hehe! :o)
Kategori:Gravid    Dato:24.jun.2009   Kl:18:01    Ingen kommentarer

Uke 34! :o)

Fra 34 uker og 0 dager til 34 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2300 g
CRL: 30 cm
Full lengde: 41 cm

OM BARNET

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 32 uker gammelt. Nå flyter det ikke lenger, men hviler i livmoren.

Øynene åpnes når fosteret er våkent, og lukkes når det sover. Øyefargen er vanligvis blå uansett hva som blir den endelige fargen fordi pigmenteringen ikke er ferdig ennå. Endelig utvikling av øyefarge krever at øyet blir utsatt for lys, og det kan ta flere uker etter fødselen før barnet får sin endelige øyefarge. Fingerneglene begynner nå å bli så lange at fosteret kan klore seg selv.


TIL MOR

Hva kroppen din viser deg!

Kanskje føles kroppen din periodevis tung nå. Noen føler seg ukomfortable med denne "rare" og uvante kvinnekroppen. Andre er fortrolige med den og viser magen stolt frem med trange klær og kjærlige klapp. De riktig strutter. Hvordan er det med deg? Det er en stor investering som ligger i alle disse ukene du har bak deg! Du gjør en flott jobb og det gjør kroppen din også.

Merker du at magen plutselig blir helt hard eller stram er dette helt normalt. Det som nå skjer er at livmormuskelen strammer seg og forbereder seg til jobben den skal gjøre. Disse sammentrekningene varer som oftest bare noen sekunder og kalles kynnere eller falske rier. (På fagspråket heter de Braxton Hicks kontraksjoner. Kontraksjon betyr sammentrekning.)

Kanskje har du også oppdaget at det kommer litt væske ut av brystene. Hormonene får brystene dine til å svulme opp og fylles med melk. Er det ikke flott at kroppen viser deg at den er i rute? Den gjør seg klar til de nye oppgavene som venter den. Den er til og med så "klok" at den kan produsere spesiallaget melk! Kvinner som føder barna sine før termindato (prematurt) produserer nemlig morsmelk tilpasset barnets alder. Men ? visste du at de samme hormonene som påvirker dine bryst, også påvirker barnets brystkjertler. De svulmer også opp. Noen ganger kommer det til og med litt væske ut av nyfødte barns bryst. Den kalles "heksemelk" og har fascinert mange opp gjennom tidene.


TIL FAR: Nå bør alt være i hus

Fødselen er ikke veldig langt unna. Du tenker kanskje at det fortsatt er lenge til ? tross alt. Men dere går inn i en tid hvor partneren din blir vesentlig større, er mindre mobil og trolig ikke orker like mye som før. Da er det tid for å sørge for at alt som skal være på plass før fødselen, er i hus.

Hva man trenger er, selvfølgelig individuelt. Noe avhenger av årstiden, noe av boligforhold, noe er personlig og noe avhenger også av barnets behov. Uansett kan det være fornuftig å skrive en huskeliste, krysse av etter hvert og sørge for at det som er glemt eller utsatt, kommer på plass.

Det dere helt sikkert trenger fra dag én er: vogn med regntrekk og myggnett, bilsete (om dere har bil), seng, dyne, sengesett, teppe til vogna, stelleplass, rikelig med klær (innetøy, utetøy og nattøy), bleier, badebalje, vaskekluter, salve og ammeinnlegg i ull.

Det dere kanskje vil trenge ? nå eller etter hvert ? er: vippestol, stellepute, stellebag, babypose (om barnet blir født på vinteren), reiseseng, smokker, smikker, babycall, flasker (dersom det oppstår problemer med ammingen) og brystpumpe (om dere planlegger barnevakt).

Listen er lang, og unngå for all del å måtte bruke de siste dagene i svangerskapet til å haste rundt og gjøre innkjøp i siste liten. Det kan bli både dyrt og slitsomt.mage uke 34

Kategori:Gravid    Dato:18.jun.2009   Kl:14:07    Ingen kommentarer
hits